NÄga (Sanskriet: नाą¤) is het Sanskriet en Pali woord voor een klasse van bovennatuurlijke wezens in het boeddhisme en het hindoeĆÆsme die vaak de verschijning van een slang of draak aannemen. Je brengt een hulde en vraagt om zegeningen van de Naga.
Dit is de grootste Naga in Thailand bij de Tham Jang-tempel, provincie Phetchaburi. Hij staat toevallig naast de immigration, dus 2 vliegen in ƩƩn klap, de tempel is nog in aanbouw maar de draak is af. Er staan meerdere gift boxes voor verschillende onderwerpen. Nr 4 is de liefde. Daar heb ik natuurlijk niets in gedaan šš. Eerlijk gezegd in geen enkele hoor. Je bent een hollander of niet š. Maar Wan en Nu wel natuurlijk. Hopelijk helpt het ššš.
Inmiddels is het 35 graden. Ik denk niet dat de warmte lampen nog aan hoeven voor de dieren. Terwijl ik natuurlijk het liefst over eten en markten praat kan ik jullie het mooie van AziĆ« niet misgunnen. De prachtige kleuren groen, de altaartjes voor de huizen, de rust en de lieve mensen. Overal staan vogelverschrikkers die zo goed zijn, net echt. Thailand staat bekend om het land van de glimlach. Wat jullie op foto's nooit zien van mij, rijd ik hier ook echt met een glimlach rond. Vooral tijdens zonsondergang. Natuurlijk afgerond in mijn heerlijke huisje met mijn borrelplankje en Chang š»
Het is een voorrecht dat ik in de keuken van een restaurant mee mag kijken. Ze zijn er nooit zo happig op. Het is altijd grappig dat ze denken dat je nog nooit gekookt heb. Terwijl ik meer de lichaamsbouw van een kokkin heb dan hun šš. Ze zijn met de hele familie bezig wat ze mij kunnen leren. Ook is er een kookboek in de maak. Hoe geweldig is dat š. Ik mis enorm de knoflook geuren. Hier is het vooral chilipeper, gember, citroengras, vissaus, koriander en andere stengels die ik niet kan. Dit prinsesje haalt natuurlijk haar kruidenpasta's bij de toko. Dat je groente zelf kunt snijden vind ik ook ongelooflijk. Gelukkig mag ik hier niet met een mes zwaaien dus ik blijf veilig achter het denkbeeldige lijntje. De hakmessen zijn enorm dus iedereen heeft hier een moordwapen in huis. Even een aandachtspuntje voor mijn crime wereld š±.
Vandaag hadden we kip onderwater gemaakt. Gai Tai Nam. Voor mij nieuw. Je stopt de gemarineerde kip in een pan, vet en botten erbij voor de smaak. Op de pan zet je een schaal met koud water, het moet koud blijven zodat er veel condens komt zodat je de smaken van het gerecht behoud. Dit hele zetje zet je op het vuur. Ik wil de pret niet bedreven maar volgens mij heeft onze braadpan dezelfde functie. Het liefst het gaatje afsluiten. Het gerecht was bijn heerlijk en zacht. Helaas weer veel te veel chili. Gelukkig houd Nu ook niet van veel chili dus ik volg zijn voorbeeld, rijst of (sticky rice) plak rijst erbij. Soms met kokosmelk en heel veel suiker. Dit is eigenlijk als een toetje bedoeld maar functioneert prima als tegen gif. Een ander toetje is Bamboo sticky rice. Dan wordt het in een Bamboo stengel gerookt. We hadden er ook nog soep bij.
We hebben eigenlijk altijd een Thaise rijsttafel maar dan zonder rijst. In tegenstelling tot IndonesiĆ« eten ze hier weinig rijst. In IndonesiĆ« eten ze veel rijst met zeer kleine smaakvolle gerechten. Mijn voorkeur is echt die Javaanse keuken. Maar je kan niet alles hebben. Gelukkig heb ik zelf mijn kruiden š. Knoflook ligt overal maar ze gebruiken er niet veel van. Wel gehakt door het chili prutjes. Maar niet mee gebakken. Dus geen heerlijke geuren šŖ. Wij in Nederland hebben studenten in de afwas keuken, hier staat oma van 75. Je moet er toch niet aandenken tot de dood je scheidt werken š±. Gelukkig ben ik Prinses š.