Lieve allemaal. De meeste werkgelegenheid is in de buurt van Bangkok. Daarom is rijst ƩƩn van de belangrijkste inkomen van de Thaise bevolking in de rest van de omgeving. Deze omgeving is daarom zo mooi groen. De rijst wordt gezaaid in kweekbedden. Nadat de zaadjes ontkiemt zijn tot kleine plantjes, worden deze plantjes verhuist naar door dijkjes omringde rijstvelden, welke constant onder water staan. Het duurt vervolgens nog een week of tien voordat de rijst geoogst kan worden.
Er zwemmen visjes in het water om ongedierte tegen te gaan. Wanneer de rijst geel begint te kleuren, laat de boer zijn rijstveld langzaam opdrogen. Als de rijst daadwerkelijk geoogst kan worden, helpt iedereen elkaar. Het oogsten gebeurt door met een klein mesje aar voor aar afsnijden. Tegenwoordig gebeurd dit ook wel machinaal maar hier nog niet. De aren worden in bossen gebonden en opgeslagen.
Als de geoogste rijst goed droog is wordt ze gedorst, de ruwe korrels worden van het stro gescheiden. Dit is dan nog de ruwe rijst. Door pellen wordt de korrel van de doppen (katjes) ontdaan. Het pellen kan machinaal in de rijstpellerijen of met behulp van een rijstblok en een rijststamper gebeuren. Dit is het moment waarop je de vrouwen de rijst uit de aren ziet schudden. Dit doen ze door de halmen met redelijke kracht tegen een houten bord te slaan, waardoor de rijst eruit valt. De rijst wordt opgevangen voor verdere verwerking. Daarna komt hij heerlijk op je bordje.
Nadat er geoogst is, krijgt de akker een week of drie rust. Daarna wordt deze omgeploegd , onder water gezet en vervolgens begint het proces weer van vooraf aan. š