Lieve allemaal.
In mediterrane landen bulken de menukaarten van heerlijke lokale specialiteiten op basis van inktvis. Maar wat ligt er nu precies op je bord als je polpo, choco of calamares bestelt?
We hebben 3 soorten bekende inktvissen.
-De octopus (Octopodidae) ziet er anders uit dan de andere inktvissen en komt niet voor in de Noordzee of Oosterschelde. Het is een mollig weekdier met acht (vandaar de naam) dikke tentakels die van zuignappen voorzien zijn. Elke arm kan tot meer dan 200 van die zuignappen bevatten.
Het dier heeft, in tegenstelling tot de inktvissen, geen centraal kraakbeen en ook geen inkt om zich te verdedigen tegen zijn vijanden.
De octopus staat bekend om zijn scherp zicht en zijn intelligentie.
Het vlees van de octopus is zeer lekker, maar van nature taai. Door het te kneuzen wordt het mals. Daarom zie je de vissers wild te keer gaan wanneer ze de vers gevangen polpo (Italiaans) of pulpo (Spaans) tegen de rotsen kloppen. Door de octopus in te vriezen wordt zijn vlees eveneens mals, dat doen ze hier veel.
De octopus is bijna de enigste vis die ze aan deze kant van het eiland vangen. De foto is van mijn kookcursus hier. Soms hebben we mazzel met een andere vis maar meestal niet. Aan de andere kant van het eiland wel. Waarschijnlijk heeft het te maken met de waterstand. Op het kaartje is rode streepje de goede kust en al het donkerblauwe, heeft laagwater. Zelfs bij vloed. Het rode gedeelte is ook het duurst gedeelte omdat je daar goed kunt zwemmen, duiken, enz. Je kunt daar slapen voor 600 euro per nacht. Ik zit bij het puntje werk š
Terwijl de Visser zijn best doet om een andere vis te vangen zit ik lekker aan mijn biertje te kijken.
- Zeekat of sepia (Sepia officinalis) is een gewone inktvis met een grote kop en een breed lichaam waarin een lang kraakbeen zit. Hij heeft tien tentakels waarvan er twee langer zijn dan de rest en hij is ronder dan de pijlinktvis. Net zoals de pijlinktvis komt hij ook in de Noordzee voor. Op de Spaanse menukaart vind je hem onder de naam sepia maar in Zuid-Spanje (o.a. Andalusiƫ) wordt hij vaak choco genoemd. In Italiƫ spreekt men van seppia.
Enkel de schoongemaakte zak of mantel (al dan niet in ringen versneden ) komt bij ons op tafel, maar ook de tentakels en de vinnen zijn eetbaar. Het vlees is zeer lekker en dikker dan dat van de pijlinktvis. De zwarte inkt wordt gebruikt voor saus of om een pasta of risotto op smaak te brengen.
- De pijlinktvis (Loligo vulgaris) is smaller maar langer dan de zeekat en hij heeft ook een kleinere kop. Hij dankt zijn naam aan de twee zijwaarts gerichte vinnen op zijn achterlijf die aan een pijl doen denken.
In Spanje is hij wereldberoemd en wordt hij geserveerd onder de naam calamares, In Italiƫ draagt hij de naam calamari.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.